Kakav je moj stav o uspehu?

Poslednjih nekoliko godina probudila se svest i mogao bih slobodno da kažem čitava jedna generacia ljudi polako shvata i prihvata ideju da smo svi rođeni sa nekom višom svrhom. Zato i jeste jedan od naših najvažnijih zadataka upravo otkrivanje naše životne misije. Uspeh je polje kojim se bavim već duži niz godina. Mnogi su u potrazi za ovim odgovorom prisustvovali mojim predavanjima, radionicama, treninzima ili seminarima. Pitanje o uspehu je tema o kojoj bi moglo da se priča zauvek. Jer se sa svakim rođenjem deteta rodila jedna potpuno nova teorija, odnosno shvatanje uspeha.

Za nekoga je uspeh isključivo vezan za karijeru. Drugi su orijentisani ka porodici, dok je za nekoga najveći uspeh, uspeh njegove dece. Dakle, svako od nas ima svoj pogled na to. Zato je važno da sebi postavimo naredno pitanje – Šta je za mene uspeh?

Svi mi imamo određene stavove na osnovu kojih donosimo odluke i sprovodimo iste. Upuštamo se u neke nove avanture ili pratimo rutinski ritam života. Pre nego što odgovorite na pitanje zapitajte se da li ste neko ko u startu odustaje i veruje da je nešto neostvarivo, ili ste ipak neko ko pokušava i otkriva neke nove načine i rešenja. Upravo sam u svojoj najnovijoj knjizi ‘Jači od bola’ pričao o tome kako uvek postoji lakši način. Rešenje za neku našu situaciju ne mora uvek da bude ono koje mi trenutno vidimo, ma koliko nam ono u tom trenutku delovalo važno i jedino. Budite hrabri i spremni da skrenete sa unapred zacrtanog kursa, upišite se na listu onih koji su tragajući za jednim, otkrili neki sasvim novi kontinent.

Kakav je vaš stav o uspehu ogleda se u tome da li ste neko ko u startu odustaje jer je teško. Ako ste sa druge strane neko ko ne posustaje pred poteškoćama onda ste se sigurno jednom zapitali koliko je još potrebno vremena, snage i truda da biste konačno ostvarili to što priželjkujete. Voleo bih da vam upravo ovaj trenutak bude novi podsticaj, baš kao što je podnaslov mog najvećeg treninga ‘Total motivation’ glasio – Odustajanje nije opcija! Zato vas pozivam da budete fleksibilni i otvoreni za neka nova rešenja. Prema tome budite otvoreni i za neke nove promene. Možda će baš ovaj tekst koji danas budete pročitali u vama probuditi nešto novo, možda će to biti neka knjiga, jedna rečenica iz filma ili informacija koju ćete dobiti od osobe koju ćete sresti na putu do posla. Nikada ne znamo šta može da nas inspiriše. Fleksibilnost je veoam važna. Ali najvažnije od svega toga je da verujemo da to možemo.

Bez ovog stava, teško je uspeti. To ne znači da nećete. Svi mi imamo u okruženju i neke ljude koji i nisu baš neki pozitivci, ali uspevaju u određenim stvarima. Pitanje koje se tu postavlja jeste kako se oni osećaju kada nešto ostvare. Da li znaju da uživaju u tome? Da li su svesni svakog uspeha i pomaka ili su u konstantnom grču da im nešto fali, da nisu dovoljno vredni i dobri.

Poteškoće na putu su tu da nas podsete šta sve možemo da prevaziđemo. Setite se tog ličnog i unutarašnjeg zadovoljstva kada ste ostvarili nešto. Setite se kada je bilo teško, a vi ste uspeli da rešite to i da na neki način unesete lakoću u ceo taj proces. To možete učiniti i svaki naredni put!

Ja verujem u vas!

Slični Tekstovi

1 Komentar

  1. Sta reci o uspehu,prija nije da ne prija,narocito kada je u pitanju neki veliki uspeh.Moj stav je da treba uzivati u uspehu,pohvaliti i sebe i druge,ali ne preterivati u tome,ne dozvoliti da to u jednom trenutku izgubi smisao,svrhu.Jedino tada uspeh moze da nas motivise na nesto vise,na nesto bolje.Izuzetno su prijatni i korisni neki sitni uspesi i to kada druge motivisete i podrzite u nekim njihovim uspesima a onda uzivate kad ste okruzeni uspesnim ljudima i uvek postoje oni koji su novi clanovi te druzine.Ti to stvaras vec dugo i drago mi je sto smo i mi deo te celine.Hvala najlepse!