Koga najviše voliš?

Ne znaš ti to, nemaš pojma, glup si, smotan si, jeste-samo tebe čekaju, nema šanse…

Sve su to poruke koje dobijamo od najranijeg detinjstva. A sve one mogu da se svedu na jednu jedinu koja i jeste koren mnogih problema koje u životu imamo, a ona glasi – nismo dovoljno dobri.

Zato idemo kroz život trudeći se da budemo po tuđim merilima, dokažemo svoju vrednost, pokažemo šta možemo, budemo bolji od nekog drugog, zadovoljimo tuđe standarde i budemo nešto drugo od onoga što suštinski jesmo.

U neprestanoj potrazi za potvrdom koja bi došla od drugih najčešće izgubimo sebe i zaboravimo ko smo to mi ustvari. Zato je važno da otkrijemo koja su nas to uverenja formirala, koje su to negativne poruke tako duboko doprle do nas i da ih zamenimo nekim koje će biti konstruktivnije i koje će nam omogućiti da se razvijamo i da idemo hrabro napred, u skladu sa sobom i potrebama svog, a ne tuđeg bića.

Prihvatite i zavolite sebe

Okosnica svega onoga što radim, svih radionica i treninga koje vodim jeste upravo ljubav prema sebi. Oni koji shvate značaj toga ne samo da bivaju inspirisani da svoj život žive na kvalitetniji način već žele da prođu kroz napredne treninge kako bi svoje znanje podelili sa drugima i na taj način i njima pomogli da žive ispunjeniji život.

Dokle god mi sami ne prihvatimo i ne zavolimo sebe onakve kakvi jesmo, sa svim onim divnim osobinama koje nam se kod nas dopadaju, ali i sa svim onim na kojima još uvek treba da radimo, živećemo u jednoj velikoj iluziji da su drugi tu da primete, potvrde i odobre našu vrednost.

Ljubav prema sebi je ključ za sve

Zato danas, ako se osvrnete oko sebe, primetićete mnoge nesrećne i nezadovoljne ljude koji čekaju neprestano nešto čekaju da im se desi: ljubav, zaposlenje, unapređenje, zahvalnost od strane drugih, prihvatanje, podrška, razumevanje… Čak i kada to dobiju veoma brzo se uvuče nesigurnost koja ih razdire jer ne znaju da li je to što su dobili zaslužene ili se to neko njima poigrava. I onda ponovo kreću u novu potragu za istim stvarima neprestano preispitujući sebe i druge. To je beskrajna neprekidna igra ega koji večito sve dovodi u sumnju jer naš sistem na kom smo izgradili čitav svoj svet nema čvrste osnove.

Bez kvalitetnog odnosa sa sobom, bez razumevanja i prihvatanja sebe, bez istinske potrebe da budemo dobri i blagi prema sebi, uvek ćemo biti nesigurni po pitanju svega što se u nama dešava. Ključ za sve nesklade u životu leži u dobroj, kvalitetnoj I stabilnoj vezi sa sobom. Kad budemo svesni sebe i svojih vrednosti više nećemo zavisiti od stava i procena drugih. Ljubav prema sebi je ključ za sve.

Slični Tekstovi

6 Komentara

  1. Bravo Siniša! Hvala ti na ovakvom tekstu. Pratim te već dugo vremena i prošao sam dosta tvojih predavanja i smatram da sam spreman da napravim korak u svojoj karijeri i prođem heal your life trenersku obuku. Vidimo se

  2. Prekrasno.
    Vo potpolnost se soglasuvam i Ve molam da ne prestanete da pišuvate.

  3. Divan tekst.Uvek me obradujete,oslobodite i obogatite svojim rečima.Gledam da započnem dan čitanjem Vaših tekstova jer mi oni donose inspiraciju.Hvala Vam.

  4. Hvala na tekstu. Podsetio si me na jednu recenicu koju sam se trudila da zaboravim, kao uostalom i sve ostale recenice koje sam zaboravila, jer su me „bolele“ a upravlju mnome! Jos nisam stigla do „sebe“ , do svog „programa“ ali polako slazem kockice.

  5. Odličan tekst!

  6. Dragi Sinisa,fenomenalan podsetnik na nedavnu radionicu…Bilo je predivno,osvezavajuce,inspirativno!Sa ovim tekstom setimo se svega sto smo prosli,otkrili ida zaista mora da postoji kontinuitet rada na sebi,na samopouzdanju,oslobadjanju emocija .Potrebno je da zaista budes uporan i do kraja islren prema sebi!Ti nas uporno uvek vratis tj.podsetis na to i covek ne moze da ne reaguje.Svaka cast i hvala na tome!Pozdrav!