Kako JA mogu da utičem na svoju sudbinu?

Nekada sam bio jedan od najžešćih protivnika pozitivnog mišljenja i za sebe sam govorio da sam „realan“, a sva ta izgovaranja pozitivnih rečenica izgledala su mi kao besmislica i samozavaravanje. Ali onog trenutka kada je u meni nešto „kliknulo“ i kada sam počeo da ih primenjujem, moj život se promenio u tolikoj meri, da mi je bilo teško da poverujem da sam godinama lutao, misleći da je moja sudbina zapečaćena, da drugog izbora nema i da nemam moć da promenim tok svog života.

Afirmacije su mom životu dale pun smisao i neverovatnu dimenziju. Više nisam bio izgubljeno i preplašeno dete u mračnom hodniku svog života, već sam postao svesni stvaralac svojih nepreglednih, beskrajnih polja mogućnosti. Za mene afirmacije predstavljaju najjednostavniji i najefektivniji način započinjanja procesa promene. Koliko ih smatram značajnim i koliko verujem u njihovu moć i delotvornost, govori činjenica da sam celu jednu knjigu posvetio upravo afirmacijama (Afirmacije za put promene).

Svakog dana kroz glavu nam prođe nebrojeno misli, a naše usne izgovore hiljade rečenica. Nekada nismo ni svesni koliko negativnih stvari izgovorimo, potpune nesvesno. Strašno, užas, katastrofa, jezivo – samo su neki od termina koje svakodnevno upotrebljavamo. Postoji jedna izreka koja kaže „Kako seješ tako i žanješ“, sa kojom se u potpunosti slažem. Zaista, svaki put kada izgovorimo da je nešto strašno ili jezivo mi u svoju mentalnu baštu posejemo jedno zrno negativnosti kojim otvaramo mogućnost da neki događaj ili situaciju upravo tako i doživimo – kao strašnu ili jezivu.

Afirmišete svoj život kakvim zaista želite da ga živite

Razmislite i sami koliko vam se puta desilo da imate osećaj da se nevolje nižu jedna za drugom, kao da se sudbina urotila protiv vas? Zato je važno da zastanete i zapitate se: Šta ja to mislim, šta ja to izgovaram što čini da se stvari odvijaju na ovaj način? Prvo što tada možete i treba da uradite je da promenite svoju misao i svoje reči. Ne rasipajte ih naokolo, već ih s ljubavlju birajte. Počnite da afirmišete svoj život kakvim zaista želite da ga živite. To je prvi korak na putu pozitivne promene!

„Što više znaš – to manje objašnjavaš“

Kao neko ko se bavi koučingom, predavanjima i radionicama, dolazim u kontakt sa velikim brojem ljudi. Volim da čujem njihova mišljenja, podstičem ih na interakciju na ispoljavanje osećanja, želim da čujem kako razmišljaju, kako se osećaju, šta ih motiviše, a šta ih tišti i sputava. Moja misija je da pomognem ljudima da sagledaju sebe u najpozitivnijem mogućem svetlu i da spoznaju svu snagu svog bića, za koju su negde usput zaboravili da poseduju. U želji da svoje pratioce na društvenim mrežama, poput učesnika svojih predavanja, podstaknem da razmisle o pozitivnim stvarima u njihovom životu, o stvarima koje ih motivišu i promenama u razmišljanju koje su im oplemenile život, posatavio sam jednu misao, afirmaciju i pozvao ih da se nadovežu svojim afirmacijama…

Napisao sam:

„Što više znaš – to manje objašnjavaš.
Što si jači – manje se sukobljavaš.
Što više imaš – manje pokazuješ.
Što bolje izgledaš – manje se eksponiraš.“

U ove četiri izjave sažeo sam suštinu svoje filozofije. Zaista srećni, zadovoljni, ostvareni ljudi koji veruju u sebe, u svoje znanje i sposobnosti, u svoju snagu i vrednosti, nemaju potrebu da se dokazuju drugima, da se upoređuju i da traže potvrdu sopstvene svrhe u očima drugih.

Gledao sam kako se komentari mojih Instagram pratilaca nižu i bio ponosan na sve te ljude i njihove pozitivne misli koje dolaze iz srca. Ne poznajem ih sve lično, ne znam njihove pojedinačne životne priče, ali znam da poseduju ogromnu snagu i mudrost da spoznaju moć pozitivnog pristupa i vere u sebe.

Ovo su samo neki od komentara:

„Što više vrediš manje se trudiš da to dokazuješ.“
„Što više napredujem – manje se hvalim.“
„Što više daješ – više imaš.“
„Što se više baviš sobom – manje se baviš tuđim životima.“
„Što bolje poznajem sebe – više cenim sebe“
„Što si srećniji – manje se trudiš da to svima dokažeš“

Sve komentare možete pročitati na sledećem linku https://www.instagram.com/p/B2iyQjMoD5a/

Pronađite svoj unutrašnji glas

Upravo o ovome govorim u svojim knjigama. Što se više bavimo sobom, svojim načinom razmišljanja, unapređivanju sebe i svog znanja, postavljanju pitanja kako JA mogu da utičem na svoju sudbinu, to manje razloga imamo da krivimo druge za svoj neuspeh ili zavidimo drugima. To manje potrebe imamo da se upoređujemo sa drugima. Što više podignemo svoj unutrašnji glas, to manje čujemo negativne komentare drugih. Bitno je da pronađemo taj svoj unutrašnji glas! Važno je pronaći nadahnuće, sagledati okolnosti iz drugog ugla, spoznati pozitivnu stranu i gledati u pravcu rešenje.

Naravno, pozitivno razmišljanje je veština kao i svaka druga, a da bi se savladala na pravi i kvalitetan način, potrebni su vreme i vežba. Nažalost, danas se u ovom vremenu traganja za instant rešenjima pozitivan pristup prilično banalizuje i o tome ću pisati nekom drugom prilikom. Važno je biti svestan da negujućim mislima i rečima negujemo sopstvenu dušu i pružamo sebi priliku da život i svet oko sebe sagledamo iz novog, konstruktivnijeg ugla. Ukoliko ste spremni da se otisnete na svoj Put promene pozivam vas na moja tematska mesečna predavanja da zajedno „vežbamo“ promenu. Iz meseca u mesec učićete kako da unapredite svoje odnose, svoj posao, svoje zdravlje, svoju finansijsku situaciju, svoje emotivno stanje, svoj život. Doživite nadahnjujuće i nezaboravno iskustvo, okruženi istomišljenicima, zgrabite svoju mesečnu dozu inspiracije i očekujte upravo one odgovore koji su vam najpotrebniji.

Slični Tekstovi