Rad na sebi – revolucija ili evolucija?

Tehnologija napreduje, menja se način komunikacije, menjaju se stavovi, društvene norme, zakoni, standardi, gradovi – skoro svakodnevno smo svedoci promena koje su posledica savremenog načina života. Promene oko nas, hteli mi to ili ne, utiču i na naše ponašanje, na našu ličnost, poimanje uspeha, ljubavi, sigurnosti, na našu motivaciju i odnos prema sebi i drugima. Moje dosadašnje iskustvo u radu sa ljudima pokazalo je da oni otvoreniji i fleksibilniji, ljudi koji su spremni da se prilagode promenama i konstantno unapređuju sebe i svoja znanja, rade na sebi, generalno su zadovoljniji sobom i svojim životom.

Ni Rim nije izgrađen za jedan dan.

Suštinska, stabilna i kvalitetna promena se ne dešava preko noći. Vi se možda probudite jednog ponedeljka i odlučite da promenite svoj život. Pročitate par motivacionih knjiga, odslušate inspirativno predavanje, završite kurs, ispunjeni entuzijazmom donosite odluku da okrenete novi list! Sve vam je odjednom kristalno jasno, preuzimate odgovornost za svoju sudbinu i unapred se radujete vašem novom, srećnom i ispunjenom životu. Rad na sebi počinje!
Entuzijazam opada kada već na kraju nedelje u kojoj je započela revolucija vašeg života, niste postigli očekivane ciljeve, a vera u mogućnost promene postaje sve bleđa i bleđa. Porodični problemi nisu izglađeni preko noći, unapređenje je izostalo, povišice ni na vidiku, prodaja vašeg privatnog preduzeća nije prošla onako kako su se mnogi nadali, marketinška strategija ne daje rezultate, niste doživeli slavu o kakvoj maštate, broj pratilaca na društvenim mrežama nije premašio pet cifara, višak kilograma je i dalje tu…

Rad na sebi je proces.

Važno je shvatiti da se promena ne dešava preko noći. Ako želite da evoluirate, promenite svoje navike i dostignete krajnji cilj, odnosno zadovoljstvo, potrebno je ići korak po korak. Ključ rada na sebi je u kontinuiranom rastu i razvoju, te je neophodno podesiti svoj tempo. Našem umu i telu je neophodno neko vreme da obradi i upije nova znanja i iskustva koja primimo, zato je dobro da pred sebe postavljate manje ciljeve, radujete se njihovom ostvarenju i slavite svoje male pobede. Takođe, ne zaboravite da svom umu i telu date dovoljno vremena za punjenje baterija i odmor.

Evolucija, odnosno prilagođavanje promenama i konstantno unapređivanje sebe, svojih znanja i veština posebno je važno u poslovanju. Svedoci smo propadanja nekada uspešnih korporacija koje nisu uspele da prilagode način svog poslovanja novim tehnologijama i potrebama tržišta. Lideri, direktori i vlasnici preduzeća moraju pratiti trendove, potrebe i nove zahteve svojih korisnika i potrošača. Da biste vodili uspešan biznis (bilo to preduzeće, restoran, umetnička karijera, lajf koučing ili danas popularno zanimanje Bloger/Influenser), morate razumeti svaki njegov aspekt. Niko od vas ne očekuje da budete lider, kreativni direktor, tvorac marketing strategije, finansijski direktor, programer i dizajner istovremeno… ali bi bilo dobro da razumete svaki aspekt svog poslovanja kako biste bili što uspešniji.

Kao neko ko se u samostalne poslovne vode otisnuo davne 2006. godine imao sam razne uspone i padove o kojima sam pisao i u svojim knjigama. Neke biznise u kojima sam bio sam tako površno shvatao da ne čudi što sam u jednom trenutku doveo sebe i svoje poslovanje do bankrota. U nekim poslovnim aktivnostima sam se bolje snalazio, neke segmente svog poslovanja nisam ni poznavao pa samim tim nisam ih ni razumevao što je dovodilo do dubljih problema.
Komunikacija sa ljudima s kojima sam sarađivao često je i pored moje najbolje namere rezultirala nerazumevanjem. Nekada su se dešavali usponi i trenuci kada nekako sve konačno krene, ali posle nekog vremena ponovo se sve vraćalo na staro. Uspeh koji je nailazio češće je bio ”incident” nego rezultat promišljanja i strategije. Zbog toga sam rešio da istražim polje biznisa kako bih sebi i onome što radim dao potrebnu stabilnost.

Iz brojnih treninga i edukacija koje sam pohađao kako kod nas tako i u svetu, učeći od nekih od najvećih svetskih lidera, počeo sam da gradim sopstveni sistem koji uključuje sve aspekte koji su važni savremenom čoveku. Koristeći znanja iz oblasti ličnog razvoja i kombinujući ih sa onim što je važno znati kada je biznis u pitanju, istovremeno radeći sa ljudima koji su na čelu nekih vodećih kompanija i razumevajući njihove dublje lične potrebe, shvatio sam da je potrebno iz više uglova pristupiti ovoj temi. Zato sam kreirao sveobuhvatni biznis trenig Business Factory koji pruža mnogo širu sliku o poslovanju nudeći strategije, alate i smernice za unapređenje biznisa ali i za unapređenje unutrašnjeg života osobe radi na razvoju svog bizinisa.

Nije suština znati samo poslovne strategije, a zanemariti sebe.
Nije stvar u tome da jedini motiv bude zaraditi mnogo novca a izgubiti sebe i svoju porodicu.
Nije ideja uspeha napredak na poslu a gubitak u privatnom životu.

Važno je uključiti i razumeti sve. Potrebno je da ovladamo strategijama kako bismo svoje poslovanje unapredili i podigli na mnogo viši nivo.
Potrebno je da rzumemo tržište i shvatimo u kom smo tačno biznisu kako bismo napredovali i osećali se ispunjeno zbog svojih uspešnih poslovnih poduhvata.
Važno je dobro zarađivati i osećati visok nivo finansijske slobode.
Neophodno je imati jasnu sliku procesa, toka novca, marketinga i prodaje istovremeno vodeći brigu o sebi, svojim emocijama, svojim potrebama koje nisu vezane samo za posao, o svom dobrom energetskom stanju, o svom telu, o svom kreativnom izrazu koji često zanemarujemo, pronalazeći način da uskladimo svoj privatni i poslovni život jer jedino tako možemo da se osećamo ispunjeno i zadovoljno.

I zato učite!

Pitajte, čitajte, pretražujte Internet, posetite neke stručne seminare. Idite u korak sa vremenom i trendovima. Ne zaustavljajte se. Promena i napredak se ogledaju upravo u primeni svih stečenih znanja. Pročitati knjigu o preduzetništvu nije isto što i postati uspešan preduzetnik. Trudite se da svakodnevno praktično primenjujete savete i strategije na poslovanje svoje firme ili vođenje svog tima i rezultati neće izostati. Bilo da se odlučite da sa mnom prođete kroz trening Business Factory i sebi olakšate traganje i neprestano istraživanje, bilo da želite samostalno da otkrivate zakonitosti biznisa, uvek imajte na umu da ni jedan segment vašeg života ne sme da trpi zbog drugog.

Ako postoji taj disbalans, znači da je vreme da nešto preduzmete.
Znači da je vreme da krenete na svoj Put promene.

Slični Tekstovi

4 Komentara

  1. Svaka čast.Vi jedini. Pozzz

  2. Hvala dragi Siniša !!! Hvala !!! Vaša životna priča, Vaš put promene….način kako ste krenuli….TO JE DOKAZ DA POSTOJI NEŠTO VIŠE…VAŠA PRIČA MENE INSPIRIŠE!!! HVALA 😇💖🌠

  3. Da,tako je,Sinisa!Koliko je vazno i koliko je tacno da jepotrebno dobro balansirati u zivotu!Lepo upakovati i iskombinovati sve aspekte da bi mogli zasluzeno da uzivamo u uspehu,bez grize savesti da se niste dovoljno posvetili ili deci ili sebi ili prijateljima.Naravno ,ostaviti dovoljno prostora za ucenje i usvajanje novih znanja i obradu svega toga na najboljo moguci nacin nama prihvatljiv.Pratimo te i idemo dalje!

  4. Dragi Sinisa, drago mu je da sam imala srecw da upoznam vas rad kroz vasa knjiska dela i mejlove. Hvala Bogu sto vas imamo. Da , taj put je dug i treba dosta rada na sebi. To je moje licno iskustvo, jer sam na pocetku i mogu zakljuciti da imam jos mnogo,mnogo toga uraditi na sebi i za sebe. Veliki pozdrav i zelim vam uspeh u daljem radu. Zahvalna Milena.