Moć je u tebi

Često imamo utisak da nemamo nikakvu moć nad mnogim stvarima u našem životu i to nas zaustavlja u postizanju ciljeva. Maštamo o pokretanju sopstvenog biznisa, apliciranju za visoke pozicije sa velikom odgovornošću, javnim nastupima, ali nas u tome sprečava samokritičnost zbog ranijih grešaka, slabosti ili mana. I tako nam uspeh po ko zna koji put izmiče iz ruku.

Koren nedostatka snage, volje i motivacije može ležati u načinu vaspitanja i sredini u kojoj smo odrasli. Svi smo rođeni bezbrižni, slobodni, neustrašivi, a onda su nam nametnuti standardi kakvi treba da budemo, šta da radimo, kako da se ponašamo u skladu sa normama i očekivanjima društva. Tako postepeno zaboravljamo svoje potrebe i počinjemo da donosimo odluke u skladu sa potrebama drugih.

Da li ste ikada pomislili da ste jaki, talentovani, sposobni i samouvereni?

Živeti po sopstvenim standardima i biti u skladu sa svojom istinom – to je ono što zovemo samopouzdanje!

Čega god da se u životu prihvatite, samopouzdanje i vera u uspeh su ključni za postizanje zadovoljstva. Samopouzdanje se postiže vežbom i ovladavanjem određenim veštinama. Što više učite to ste sigurniji u svoje znanje, ono što radite i ono što govorite, to manje sumnjate u sebe, osećate se sposobnije. Ako se ne osećate sigurno u nekom polju to je zato što postoji još mnogo toga što treba da naučite. Ovladati onim što je nepoznato i unaprediti svoje sposobnosti i veštine znači vratiti veru u sebe i osećati se moćno.

Pretvorite prepreke u izazove! Naučite kako da umesto “ma, ne mogu ja to, nema šanse”, pomislite “ok, ovo mi deluje zanimljivo, na koji način to mogu da postignem”. 

Promenite način razmišljanja, ali iznad svega svega način na koji vidite sebe. Ne opterećujte se neprestano svojim nedostacima jer ćete ih na taj način samo sve više u svojoj svesti uvećavati. Dobro je osvestiti ih, ali nije dobro neprestano se na njih fokusirati. Umesto toga koncentrišite se na svoje vrline i načine na koje možete da unapredite svoje znanje, ponašanje, svoje veštine i sposobnost. Vežbajte da gledate sagovornika u oči, ispravite ramena, slušajte svoje sagovornike s pažnjom. Krenite korak po korak. Kako izgledate kad ste sigurni u sebe? Upravo dok ovo čitate zauzmite taj položaj. Može izgledati čudno, neistinito, kao da to niste vi. Ne odustajte zbog toga od vežbe. Naše telo i naš um su u neraskidivoj vezi. Menjajući svoje držanje vremenom ćete početi i da se osećate drugačije.

Još jedna izuzetno važna stavka-pripremajte se!

Teško je biti pun samopouzdanja i osećati se moćno i sigurno ako znate da niste spremni za prezentaciju, za ispit ili sastanak. Dobro se upoznajte sa materijalom, pobedite tremu i nesigurnost što boljom pripremom. 

Govorite staloženo, ne jurite, ne brzajte da što pre završite ili da saopštite što više za kratko vreme Zašto mislite da vas ljudi neće slušati? Ko kaže da nemate šta da kažete i da to što pričate nije važno?Svako ima sopstvenu vrednost i svako od nas je vredan slušanja. Prvi korak je da mi sami počnemo da bivamo svesni toga.

Na treningu Business Factory jedna od prvih vežbi kroz koju vodim polaznike je vežba osvešćivanja sopstvene moći, vraćanje u polje lične snage i sigurnosti. Biti uspešan u biznisu, bilo kao samostalni preduzetnik ili kao deo nekog sistema, od svakoga od nas zahteva da vratimo sopstvenu moć koju smo negde tokom životnog puta izgubili. Ne možemo očekivati napredak, vrhunske rezultate, osećanje svrsishodnosti i smisla ako smo se odvojili od sopstvene snage i sigurnosti. Vratiti moć u svoje ruke jedan je od ključnih koraka na svim poljima našeg života. Uspeh zavisi upravo od moći koju osećamo ili koju sebi uskraćujemo tako što je stavljamo u tuđe ruke. 

Bilo da želite da unapredite svoj biznis, bilo da želite da unapredite komunikaciju ili da ovladate liderskim veštinama, ako ne osvestite moć koju posedujete ne možete očekivati stabilan i dugotrajan napredak. 

Ako je polje biznisa i poslovanja ono gde mislite da vam nedostaje više fokusa, samopouzdanja, sigurnosti, jasnoće i snage, siguran sam da će vam trening Business Factory bio od ogromne koristi. Ne samo da će vam pomoći da osvetlite i ojačate sve ove kvalitete kada je vaš poslovni život u pitanju, već će neminovno pomoći da i sve ostale aspekte vašeg života dovedete u sklad. Nepredovati na bilo kom polju, a osećati prazninu i besmisao na nekom drugom nije ono ka čemu težimo. Upravo suprotno. Naš zadatak je da pronađemo sklad između svega onoga što jesmo i što živimo. Nadam se da vam je ovaj tekst pomogao da malo bolje razumete sebe, kao i da prihvatite ideju da moć zaista leži u vama. Pre ili kasnije važno je da se toga setimo. I tada krećemo na naš istinski Put promene.

Slični Tekstovi